Какво означава лечение с брекети и какво да очакваме?

By: | Tags: | Comments: 0 | юли 28th, 2020

Брекети могат да се поставят на всяка възраст след смяната на временни с постоянни зъби. С брекети могат да се решат естетични проблеми (подреждане на зъби) , функционални проблеми ( корекция на захапка, подобряване на дишане през носа, лечение на сънна апнея), могат и да са част от комплексен план на лечение, свързан с решаване на други дентални проблеми по-често при по-възрастните хора. Голям процент от пациентите ни с брекети са на възраст между 30 – 40 години.

Ортодонтското лечение е много продължителен ангажимент. То започва с поставяне на брекети или апарат в устата на пациента, но не приключва с махането им. След края на активното лечение следва период на задържане на резултата или ретенция. Той продължава минимум двойно дължината на лечението и е свързан с носене на апарати – ретайнери. Рeтaйнерите могат да са подвижни ( махат се и се поставят от пациента ) или фиксирани трайно в устата. При първия тип апарати пациента носи отговорността за редовно носене на рeтaйнера. Ако той не се носи според инструкциите, може да се очаква частична загуба на резултата.

Поставянето на брекетите отнема около час и половина. През това време пациента стои с отворена уста и съдейства когато е необходимо. Зъбите се почистват, подсушават и брекетите се поставят един по един на зъбите. Правилното им позициониране отнема време и търпение. През това време не се усеща болка или дискомфорт. След като бъдат фиксирани ( залепени ) брекетите, се поставя дъга, която предава сила на всеки зъб да се движи в желаната посока. В момента на поставянето й, се усеща стягане за около минута.
Няколко часа след поставяне на брекети, започва процес около всеки зъб, който е свързан с неговото движение. Усеща се болка, провокирана от натиск – дискомфорт при хранене. Пациентът сам определя кой храни да приема, често се ограничава с меки такива. Този период е различно дълъг според индивидуалната чувствителност на болка на пациента – от 2-3 дни до седмица. След като премине, значително намаляват усещанията в зъбите. Посещенията за активиране на брекетите са обикновено всеки месец. След активиране има няколко дни дискомфорт и отново болка при натиск, но те се значително по-слаби от началните усещания. Извънредни посещения се налагат при разлепяне на брекет или пръстен, счупване , разместване на дъгата. Няма спешна нужда от корекция на тези проблеми, освен ако някой от тях не причинява болка.

Лигавицата на устата се адаптира към брекетите и е възможно да има раздразнения. Понякога се образуват рани, които заздравяват много по-лесно ако се използва восък за брекети. Восъкът е прозрачен и мек, взема се с пръсти необходимото количество, смачква се и се оформя на топка, след което се притиска към брекета, който създава рана. Оформя се така че да придаде гладка и мека повърхност на брекета. Това позволява раната да заздравее за няколко дни. Не винаги се образуват рани на лигавицата и не е задължително това да се случи веднага след поставяне на брекетите. По време на лечението, с преместването на зъбите пак могат да станат ранички, затова си пазете восъка!

Носенето на брекети е свързано с известни ограничения. Забранени са отхапването с предни зъби, яденето на твърди храни, дъвчене на дъвка. Храната се нарязва на парчета и се поднася към задните зъби. След хранене трябва да се нажабурвате с вода, за да не остава твърде много плака по зъбите. Нужно е повишено внимание при спорт, да се избягват травми.
Почистването на зъби с брекети е затруднено. Увеличава се времето на четкане, използват се интердентални четки, чистенето с конци е трудно, но задължително. . Недостатъчното и невнимателно чистене на зъбите е причина за развитие на кариеси или бели петна по предната повърхност на зъбите, които могат да се лекуват само чрез отстраняването им и заместване с фотополимер. Отговорността за здравината на зъбите по време на лечение е изцяло на пациента и на родителите му ако той е дете.

Най- видими промени в подреждането на зъбите има в първите няколко месеца. През остатъка от лечението се извършват фини движения, важни за стабилността на резултата, затова бъдете търпеливи. Всеки един от проблемите се коригира на точно определен етап от лечението и е важно последователността да се спазва. Стигаме до етап, в който пациента може да се включи с мнение и да изрази желанието си за преместване на отделни зъби, тогава можете да отправите всички въпроси и желания.

Свалянето на брекетите отнема около час и включва разлепяне , премахване на лепилото от зъбите и полиране. След това следва да се постави ретайнер ако е фиксиран или да се изработи такъв ако е снемаем. Всичко става в рамките на деня. Препоръчително е използването на паста за реминерализиране на емайла, например Tooth Mouse или Mi Paste. Често пациентите имат нужда или искат корекция на формата на зъби, които са били изтрити или счупени, а също и избелване. Най-добре е зъбите да се избелят след месец , да се изчака около месец и след избелването да се уравновеси цвета и да се планират изграждания.

Повече информация относно ортодонтското лечение в клиника iSmile Dental Clinic може да намерите тук – https://ismile.bg/ortho/

Коментари

коментара