Избелване на зъбите

By: | Tags: | Comments: 0 | юли 24th, 2020

Избелването е метод за отстраняване на оцветяванията по зъбите, натрупани в резултат на хранителни или други навици, и прави усмивката по- блестяща. Избелването е най-често прилаганата от зъболекарите козметична процедура, защото води до забележима промяна във вида на усмивката. Тази процедура не е еднократна. Налага се периодично опресняване, за поддържане на резултата по-продължително.

Защо зъбите се оцветяват?

Външната и видима част на зъбите е покрита от слой минерализирана твърда тъкан – зъбен емайл. Естественият цвят на зъбите се формира от отразенатите и разсеяни лъчи на светлината, които попадат върху тях. Видът на тези лъчи зависи от гладкостта на емайла, неговата дебелина и степента на прозиране на стоящия под него слой дентин. Ежедневно върху повърността на зъбите се образува слой от протеини (пеликула), който се оцветява от храните. Освен това самия емайл има пори, които задържат оцветявания. В зависимост от тези фактори, цвета на зъбите е различен при различните хора и се променя с възрастта.

Най- честите причини за потъмняване и пожълтяване на зъбите са:

 • Пушене на цигари;
 • Употреба на тъмно оцветени напитки – кафе, кола, чай, червено вино;
 • Неполагане на достатъчна грижа за зъбите;

Повече информация може да прочетете в статията 5 храни, които причиняват петна по зъбите

С възрастта зъбите стават по-малко бели, тъй като емайла става по –тънък, а прозиращият под него дентин потъмнява.

Също е възможно да се образуват петна във вътрешността на зъбите, например такива могат да се наблюдават при пациенти, приемали по-голяма от препоръчителната доза флуор в детска възраст. Друг пример са петната предизвикани от тетрациклинови антибиотици, приемани от майката във втората половина на бременността или от деца под 8 годишна възраст, докато постоянните зъби се формират. Травми на зъбите също могат да предизвикат вътрешни петна.

Избелващите методи са най – ефективни при повърхностни оцветявания.

Подготовка преди избелване

Други дентални проблеми могат да имат отношение към зъбното избелване. Ако имате кариеси, е необходимо те да бъдат излекувани преди избелването, тъй като избелващ гел може да проникне в дълбочина на зъба. Ако имате отдръпване на венците, видимата част на корена ще изглежда по-жълта и няма да се повлияе от избелващи процедури. Избелващия гел не може да промени цвета на пломбите, керамични корони или фасети.

Преди да се пристъпи към избелване, се прави почистване на зъбите и премахване на плака, хранителни остатъци или зъбен камък.

Видове избелване

Има два основни вида избелване: витално и невитално. Витално избелване се прави на зъби, които имат живи нерви, а невитално – на умъртвени зъби.

Какви решения Ви предлагаме ние в iSmile Dental Clinic?

В ежедневната ни практика се срещаме с пациенти, които имат желание да получат избелване и ние им предлагаме всички видове избелващи процедури с отличен резултат и максимална грижа за зъбите.

Витално избелване

Избелването на живи зъби има за цел премахване на повърхностно задържаните петна и оцветявания и промяна в цвета с няколко нюанса. Прилагаме два основни метода : домашно избелване и кабинетна процедура.

Преди да се премине към избелване ние се запознаваме с оралното здраве на пациента чрез обстоен стоматологичен преглед. Пациента учатва активно в своето лечение чрез въпроси и получава разяснения и информация след което се пристъпва към процедурата. Ако установим наличие на кариеси, те трябва да бъдат предварително излекувани.

Изгражданията, пломбите, фасети и корони в областта на усмивката няма да променят цвета си под действие на избелващия гел и трябва да се обсъди риска те да станат видимо по-тъмни след процедурата и да се наложи тяхната подмяна.

Провежда се професионална орална хигиена, което включва почистване на плака и зъбен камък с ултразвук и полиране. Наличието на пукнатини и дефекти на емайла, а също и голям брой обтурации може да са причина за краткотрайна чувствителност по време и след избелване, за което предупреждаваме пациентите.

Домашно избелване

За домашно избелване предлагаме  комплект на фирма Opalescence от 4 шприци избелващ гел със съдържание 16 % карбамид пероксид. В комплекта има и специална избелваща паста. На пациента се вземат отпечатъци от горна и долна челюст. Те се изпращат в зъботехническа лаборатория, където се изработват индивидуални шини

Izbelvane

Определя се начален цвят на зъбите, за да може даса сравни резултата, дават се инструкции за употреба на гела вкъщи.

Гелът се поставя в шините и се спи нощно време с тях. Продължителността на приложение зависи от изходния цвят и структурата на зъбите, продължителнотта на носене от пациента (средно 8 часа на денонощие). Прилага се всяка вечер, но по наша преценка може да променим схемата на приложение ако пациента се оплаква от чувствителност на зъбите. След приключване на изблелването, изчакваме между две седмици и един месец, за да определим крайния резултат, тъй като в този срок има известни промени в цвета. При поява на чувствителност на зъбите по време на избелване, предписваме употреба на професионален флуорен препарат с висока концентрация за допълнителна защита. Резултатът е блестяща усмивка.

Предимсва на метода:

 • Използваният гел е с по-ниска концентрация на активната съставка и по-малка вероятност да причини преходна чувствителност на зъбите;
 • Индивидуалните шини могат да се използват и след време за опресняване на резултата;
 • Индивидуалните шини могат да се използват и за прилагане на други препарати – флуорни, реминерализиращи;
 • Резултатът се постига по-бавно и може да се контролира от пациента – до достигане на търсен ефект.

Недостатъци:

 • Отнема повече време;
 • Спането с шини предизвиква неудобство у някои пациенти;
 • Пациентите сами поставят гела в шината, което може да ги затрудни. При поставяне на по-голямо от необходимото количество, част от гела може да достигне венеца и да причини болка.

Кабинетно избелване

Кабинетно избелване в iSmile Dental Clinic правим със системата Opalescence BOOST PF 40% водороден пероксид активна съставка. При този вид избелване не е необходимо да се вземат отпечатъци на пациента. Процедурата се извършва в едно посещение в кабинета. Изолират се устните и бузите, нанася се специален материал, който предпазва венеца от попадане на гел. Зъбите, които са предварително почистени и полирани, се изсушават и се покриват с избелващия гел. Процедурата трае 20 минути активно действие на гела върху предната повърхност на горни и долни зъби.След това гелът се почиства внимателно и се проследява промяната в цвета на зъбите. При необходимост и желание на пациента за още по-блестяща усмивка, може да се направят 2-3 приложения, всяко с продължителност 20 минути в рамките на едно посещение на стоматологичния кабинет. По време на избелването може да се появи чувствителност на зъбите, която ще отшуми. Винаги предупреждаваме пациентите си за тази възможност. Така осигуряваме тяхното спокойствие и правим работата си по-приятна.

Предимства на метода:

 • Значително по-бързо достигане до желания ефект в сравнение с домашното избелване – в рамките на едно посещение в стоматологичния кабинет;
 • Не се налага да се вземат отпечатъци от зъбите, което е неприятна процедура за някои пациенти;
 • По- малък риск от достигане на гела до венеца и предизвикване на раздразнения, поради по- добрата изолация и контрол от страна на лекаря;
 • Пациента може активно да участва в процедурата като изказва своите желания, а контрола на резултата от страна на лекаря е по-голям – спокойствие за пациента.

Недостатъци:

 • Използва се по-висок процент на активна съставка в гела в сравнение с тази за домашно избелване, което може да причини по-голяма преходна чувствителност;
 • По-скъпа процедура.

Невитално избелване

Така се нарича избелването на умъртвени зъби. В резултат от процедурите на отстраняване на зъбния нерв, зъбът придобива различен оттенък – розовеещ, сивкав, кафеникав и се различава от виталните зъби. Когато това се случи със зъб, разположен в зоната на усмивката, промяната в цвета му може да се постигне по два начина – чрез обличането му с корона или с избелване. Повърхностно поставяне на избелващ гел, няма ефект в този случай. Необходимо е гелът да се постави в дълбочина. Премахва се обтурацията на зъба, поставена след лечението на каналите и се поставя избелващ гел Opalescence Quick 45% карбамид пероксид с временна пломба за 2 дни. При следваща среща се преценява дали има нужда от повторно поставяне на гел. Ако е достигнат желания цвят, се поставя окончателна пломба.

По време на домашно избелване и след домашно или кабинетно избелване трябва да се спазва цветна диета в рамките на един месец. В този период е забранена употреба на цветни напитки – кафе, чай, какао,вино, цветни натурални сокове, газирани напитки с тъмен цвят, храни със съдържание на домати, боровинки, шоколад. През този период зъбите са по-уязвими на оцветявания.

Ако спазвате указанията на вашия стоматолог, ефекта от избелването се запазва около 24 месеца. Ако хранителните ви навици не включват най-честите и силни оцветители като кафе, тютюнопушене, червено вино, шоколад, какао, белотата на усмивката ви ще се запази и по-дълго. След този период може да се направи опреснително избелване – кабинетно или домашно, което често е по-кратко от началното избелване.

Странични ефекти и рискове

Не са установени негативни ефекти от избелващите процедури. Възможно е да възникне чувствителност по време на действие на гела, която се изразява в остра болка с различна сила според индивидуалния праг на пациента. Вероятността от чувствителност може да се предвиди при началния преглед на пациента и той ще бъде предупреден за рисковете. Болката постепенно намалява и изчезва напълно за различен период – от няколко часа до няколко дни.

Често задавани въпроси

Избелването уврежда ли емайла на зъбите?

Процедурата не нарушава целостта на емайла. Гелът прониква в емайловите пори и отстранява натрупаните там оцветявания. След известно време отново в порите се задържат цветна органична материя, затова е необходимо процедурата да се повтаря периодично. Здравината на емайла не се променя. Не се наблюдава загуба на минерално съдържание.

Може ли да се развие кариес в резултат на избелване?

Здравината на емайла не се променя. Вероятността за развитие на кариес при избелените зъби е същата както при неизбелваните и зависи от хигиента, хранителния режим и други индивидуални фактори.

Трябва ли да се грижа по-различно за избелените си зъби?

Ако се появи чувствителност в резултат на избелването е препоръчително да се използва паста за чувствителни зъби до нейното отшумяване. Спазването на цветна диета в определените срокове също е много важно. Почистването на зъбите трябва да е редовно.

Всеки стоматолог ли може да ми предложи избелване?

Повечето стоматолози предлагат тези процедури. Различните производители на такива препарати предлагат и различни указания за употребата им. Описанието на процедурите е за продуктите на фирма Opalescence, с които сме избрали да работим в iSmile Dental Clinic. Причината е че сме уверени в достигането на желаните резултати и това доверие се основава на клиничния ни опит.

Коментари

коментара