5 храни, които причиняват петна по зъбите

By: | Tags: , , , | Comments: 1 | юли 23rd, 2020

Правилната орална хигиена е разбира се основен метод за поддържане на здрава и блестяща усмивка, но освен това трябва да внимавате какво ядете и пиете. Определени храни и напитки са особено опасни за цвета на зъбите. Важно е да ги познавате и избягвате ако искате да запазите зъбите си бели за по-дълго.

Домати

Поради тяхната киселинност, ярък червен цвят и способност за полепване по зъбната повърхност, доматените сосове и продукти са враг на бялата ви усмивка. Някои тъмно зелени зеленчуци като зелена салата, броколи, спанак участват в образуването на защитен слой по повърхността на зъбите, затова е добре да сте приели такива храни преди доматен сос.

Къри

Къри е позната и често използвана подправка в индийската кухня и екзотични ястия и освен това е причина за пожълтяване на зъбите при продължително приемане. Може да ограничите приема на тази подправка. При прием на  ястия с къри е добре да ядете зеленчуци, които предотвратяват петната като ябълки, моркови, карфиол, целина.

Балсамов оцет

Балсамовият оцет е здравословен овкусител на салати, но може да оцветява зъбите поради тъмния си цвят, особено ако не се премахне веднага.  Не е нужно да се отказвате от употребата му. Гледайте да добавяте в салатата с оцет и маруля, тъй като тя помага за бързото му естествено почистване от зъбите.

Боровинкови плодове

Тези плодове имат доказани антиоксидантни свойства, което ги прави полезни за организма, но наситеният им тъмен цвят е предпоставка за оцветяване на зъбите, независимо дали се ядат цели, на сок, на мармалад или сладко. Опитвайте се да не ги задържате дълго в устата и пийте повече вода, за да се намали оцветяващата сила. Добре е да завършвате храненето с чаша мляко или парче сирене за да се неутрализират киселините в устата.

Напитки

Голям брой напитки включително кафе, чай, енергийни напитки, газирани безалкохолни и вино причиняват петна главно заради високата си киселинност. Всички видове чай, дори бял чай, имат доказано оцветяващо и увреждащо повърхността на емайла действие. Тъмно оцветените газирани напитки увреждат с киселини и правят по-лесно оцветяването на зъбите и от други храни. Не само червеното вино оцветява, но и бялото също. Бялото вино е с по-голяма киселинност и затова е опасно за зъбната повърхност. Решението е ограничаване на приема на тези напитки, което ще има позитивно отражение както на оралното, така и на комплексното ви здраве.

Здравословна диета може да предпази вашата усмивка от увреждане. Наслаждавайте се на любимите си храни, но прилагайте и предпазни мерки, за да ограничите нежеланото им въздействие върху белотата на вашата усмивка.

Коментари

коментара

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Повече информация може да прочетете в статията 5 храни, които причиняват петна по зъбите […]