Кое ортодонтско лечение е най-доброто за мен?

By: | Tags: | Comments: 0 | август 27th, 2023

Първата стъпка на всеки пациент, който иска ортодонтско лечение, е да направи проучване за възможните за него опции. В мрежата има много информация за видовете апарати за ортодонтско лечение, но не мога да кажа, че тя е лесно достъпна и систематизирана, така че някой, който не е посетил все още ортодонт, да се ориентира.

Най-често ортодонтското лечение се извършва с фиксирани апарати – познатите брекети. Брекетите могат да бъдат изработени от различен материал – метални, керамични, сапфирени. Могат да се различават по метода на задържане на дъгата към брекета – конвенционални (с ластичета) и самолигиращи (с капачета), може да се различават и по производител – Деймън, Алекзандър, Рот, МБТ, разнообразието е огромно.

Освен с брекети зъбите могат да се изправят и с алайнери. Алайнерите също са разнообразни по производител – Invisalign, ClearCorrect, OrthoCaps, много други.

Ортодонтията е непрекъснато развиваща се специалност, което води до предлагането на много разнообразни апарати и средства за лечение от производителите в областта. Реалността е, че разбира се е добре да се запознаете с това какви видове апарати и брекети съществуват, но ортодонтът е този, който може да ви посъветва какво е приложимо във вашия случай. Всеки ортодонт, базирайки се на обучението си и на опита, е преценил да работи с няколко вида апарата (брекети, шини, алайнери) и би ви предложил система, която той познава. Това означава, че един доктор може да работи с Деймън брекети например, докато друг да ви предложи друг вид. Най – добрите брекети са тези, който ортодонта познава най-добре и всички видове берекети могат да изправят зъбите ви, затова не се опитвайте да намерите информация какви брекети искате да носите, намерете вашия ортодонт, който да проведе лечението.

Интересно е, че понякога мненията на различните ортодонти могат да се различават за вашият случай. Звучи необичайно, но причината е, че всеки човек има уникална комбинация от отклонения (размествания на зъбите си спрямо челюстите и спрямо устните и лицето си). Това прави напълно невъзможно да се систематизира ортодонтията, като специалност, в учебник, където да е записано „в този случай решението е такова“. Затова всичко, освен базовите познания за специалността, ортодонтите научават от научни публикации, които са многобрайни, и от собствения си опит.

Защо понякога се налага вадене на здрави зъби, за да се подреди усмивката?

Никой не иска да чуе „трябва да извадим зъби“ в ортодонтския офис. Има разпространено мнение, че ортодонтите вадят зъби, защото на тях така им е по-лесно. Трябва да кажа, че това не е вярно. Лечение с изваждане на зъби е технически по-трудно изпълнимо за ортодонта, отколкото без вадене. Ако не се извадят зъби едно лечение може да продължи 12-16 месеца, ако се извадят – обикновено е  18-24 месеца. Естествено зависи от случая – има кратки и дълги лечения, но ваденето на зъби е трудно и за двете страни. Защо тогава понякога се налага? Отговорът е прост – ако вие сте пораснал (над 15- 16 годишен), имате липса на място за зъбите си, трябва да знаете, че челюстите ви са останали тесни, а очевидно зъбите не са се побрали на тясната основа. Ако скупчването е леко или средно, има начини да се компенсира, но ако липсата на място е голяма, няма как да не посъветваме да се извадят зъби. Въпреки, че с годините съм усъвършенствала техниките на лечние с вадене на зъби, винаги когато мога да не извадя си казвам „О, супер! Лесен случай“.

д-р Ивелина Иванова-Койчева

Коментари

коментара