Ортодонтия

iSmile Dental Clinic предлага ортодонтско лечение на изключително достъпни и фиксирани цени. Предлагаме удобни възможности за разсрочено изплащане на лечението.
За повече информация и запазване на час, може да се свържете с д-р Ивелина Иванова-Койчева на тел. 0883353649 или по Facebook: https://www.facebook.com/ismile.bg

Работното време на доктор Ивелина Иванова – Койчева е 11:00-20:00, в дните понеделник, вторник, сряда, събота и неделя, в клиниката в кв. Лозенец, ул. Бунтовник 3.

Ортодотска Консултация–  30 лв

Сканиране на зъбите с интраорален скенер и изготвяне на ортодонтски анализ – 150 лв

Лечение с метални брекети на две челюсти  – 3900 лв

Лечение с метални брекети на една челюст  – 2900 лв

Лечение с метални брекети на две челюсти на фронтални зъби – 2900 лв

Лечение с метални брекети на една челюст на фронтални зъби – 2000 лв

Цена на единичен метален брекет при разлепване – 30 лв

Лечение с естетични керамични  брекети на две челюсти – 4500лв

Лечение с естетични керамични  брекети на една челюст – 3200 лв

Лечение с естетични керамични брекети на две челюсти на фронтални зъби – 3200 лв

Лечение с естетични керамични брекети на една челюст на фронтални зъби – 2500 лв

Цена на единичен керамичен брекет при счупване – 40 лв

Лечение с естетични сапфирени  брекети на две челюсти – 4800лв

Лечение с естетични сапфирени  брекети на една челюст – 3500 лв

Лечение с естетични сапфирени брекети на две челюсти на фронтални зъби – 3500 лв

Лечение с естетични сапфирени брекети на една челюст на фронтални зъби – 2700 лв

Цена на единичен сапфирен брекет при счупване – 60 лв

Лечение с брекети Деймън метални на две челюсти – 5300 лв

Единичен алайнер за лека корекция на зъби – 200 лв

Цялостно лечение с алайнери на една челюст:
– Лек случай (лечение до 12 алайнера) : 1500 лв
– Среден случай (лечение до 25 алайнера) : 2000 лв
– Средно тежък случай (лечение до 50 алайнера) : 2500 лв
– Тежък случай (лечение над 50 алайнера) : 3500 лв

Цялостно лечение с алайнери на две челюсти:
– Лек случай (лечение до 12 алайнера на челюст) : 3000 лв
– Среден случай (лечение до 25 алайнера на челюст) : 4000 лв
– Средно тежък случай (лечение до 50 алайнера на челюст) : 5000 лв
– Тежък случай (лечение над 50 алайнера на челюст) : 7000 лв

 

Сваляне на брекети, полиране на зъбите, вземане на отпечатъци и тяхното дигитално сканиране и съхранение, изработка на подвижен ритейнер – 150 лв на челюст

Изработка на подвижен ретайнер – 100 лв на челюст

Изработка на фиксиран ретайнер – 240 лв на челюст

 

Единично поставяне на бутони – 80 лв на бутон

Подвижен апарат (шина) – 500 лв

Лечение с брекети при деца в смесено съзъбие – по 700 лв на челюст

Лечение със силиконова шина (тренер) – 250 лв

Местопазител (метален) – 150 лв

Местопазител (лингвална дъга)  – 200 лв

Раширителен апарат (фиксиран) – 800 лв

Д-р Иванова – Койчева завършва дентална медицина в Медицински университет – София. Получава „2nd Level University Master in Orthodontics“ от Университета в Рим, Италия, „Saint Camillus International University of Health Sciences“. Това се случи след успешната защита на дисертацията, която тя изготви под научното ръководство на самия д-р проф. Mauro Cozzani (бивш президент на European Board of Orthodontists, Italian Board of Orthodontics, President 2022 SIDO (Società Italiana di Ortodonzia)).
Редовен член е на Български зъболекарски съюз, както и на Евразийската асоциация на ортодонтите, и участва ежегодно в научни конгреси. Д-р Иванова – Койчева е сред основателите на Българо – Германското естетично стоматологично дружество.  Има опит в областта на естетични възстановявания и адхезивни техники. Участвала е в състезание за естетично възстановяване на фронтални зъби – Jules Allemand Trophy 2014 г., проведено в град Киети, Италия, като представител на България.

Изучавала е ортодонтия в Полша, а след това в университет в Рим, Италия.  Редовно посещава теоретико-практически курсове в чужбина, водени от световно признати чуждестранни лектори като Dr. Richard P. McLaughlin (създател на системата брекети MBT); Dr Larry Brown, DDS, University of Southern California; Prof. Adrian Becker, Prof. Stella Chaushu, Jerusalem, Israel;  Prof. Dr. Khaled Samir AboulAzm, Egypt; Prof. Nazan Kucukkeles, Turkey; Dr. Marco Rosa, Italy; Dr. Giorgio Fiorelli, Italy.  Участвала е в сертификационни курсове за лечение с брекети от системата Damon.

Д-р Ивелина Иванова-Койчева е международен лектор. Нейните онлайн ортодонтски курсове са най-продаваните и високо оценени в международната онлайн платформата Udemy.com и се гледат от дентални лекари от Германия, Англия, Италия, Франция, САЩ, Ирландия,Мексико, Бахрейн, ЮАР, Кения, Тайван, Холандия, Тайланд, Турция, Португалия, Египет и др.

Д-р Иванова-Койчева е автор на книгата „Orthodontic Treatment Protocols“ (в продажба в Amazon.com) и е създател на обучителния сайт StudyOrthodontics.com.  Тя е изобретател на иновативен метод за прилагане на стабилизиращи дъги, по време на ортодонтско лечение, които значително оптимизират продължителността на лечението.

Д-р Ивелина Иванова-Койчева е автор на над 40 ортодонтски курса, сред които:

Д-р Ивелина Иванова-Койчева има над 1000 успешни ортодонтски лечения. Ето малка част от тях:

Други предишни случаи от практиката на д-р Ивелина Иванова-Койчева може да видите на нашата Facebook страница.

Инструкции при лечение с брекети може да намерите на този линк.

Инструкции при лечение с брекети

Инструкции за Carrier Motion

 

Какво трябва да сме направили преди ортодонтско лечение?

Когато решите да стартирате ортодонтско лечение, добре е консултацията с ортодонт да се предшества от посещение при вашия зъболекар. Прави се подробен преглед на зъбите ви и се съставя план на действие. Ако при прегледа се установят кариеси или дефектни обтурации, те задължително трябва да се коригират.
Зъбите се почистват от зъбен камък и се полират, за да се премахнат натрупани петна и плака.
Ако имате проблеми с венците, те трябва да бъдат под контрол при старта на ортодонтско лечение. Най-често почистването на зъбите води до спиране на кървенето на венците. Зъболекарят ви може да назначи и специална терапия за овладяване на проблема.

Боли ли?

Няма болка при поставянето на брекети. Възможно е да се получи умора от по-дългото стоене с отворена уста. При поставянето на дъгата се усеща леко стягане, най- вече в по-кривите зъби. Това чувство намалява или изчезва за няколко минути. След около час стягането започва да се превръща в дискомфорт и болка. Усещането се засилва в следващите 8 часа и може да се превърне в лека до умерена болка при натиск на зъбите  (при хранене). Продължава да се усеща в следващите 3-4 дни. По-чувствителните пациенти може да имат дискомфорт до около седмица. Няма как предварително да знаете какво да очаквате – лек дискомфорт или умерена болка. Това е строго индивидуално чувство и зависи от прага на болката. По ваша преценка може да вземете обезболяващи медикаменти. Всякакъв вид ще ви свършат работа, но най- подходящ е парацетамол, защото не противодейства на движението на зъбите. След като премине този период, не се усеща болка в зъбите.

Могат ли да се движат зъби, които са умъртвени?

Умъртвените зъби, са такива, при които се е наложило премахване и почистване на нервите. Обикновено тези зъби са с по-тъмен цвят и по-голяма пломба. Добре е вашият зъболекар да назначи рентгенови снимки на умъртвените зъби в устата, ако има такива, тъй като понякога се откриват възпаления, които могат да протичат и безсимптомно. При установяване на такъв проблем е необходимо първо да се направи канално релечение.

Пожълтяват ли естетичните брекети с времето?

Керамичните и сапфирени брекети не си променят цвета в устата. Ако забелязвате пожълтяване на зъбите си или брекета, то най-вероятно се дължи на оцветяване на ластичната лигатура. Когато търсим максимално невидим ортодонтски апарат, обикновено избираме прозрачни ластици за задържане на дъгата в брекета. Прозрачният силиконов ластик се преоцветява от цветни храни и напитки – кафе, цигари, фреш, вино, червени плодове. В рамките на един месец след поставянето на ластиците те могат да придобият интензивен сив или жълт цвят. След като бъдат подменени с нови от вашия ортодонт, брекетите изглеждат отново чисти и бели.

Може ли да се постави брекет върху зъб с корона?

Брекети се залепват върху всички повърхности, включително и върху корони. Все пак трябва да се знае, че връзката на брекета със зъба е по-силна в сравнение с тази с короната. Ако ви предстои поставяне на корона( „обличане на зъб“) или мост, най-добре е да отложите манипулацията до консултацията с ортодонт. По-често ортодонтите искат да се постави временна корона, докато трае ортодонтското лечение с брекети, и след сваляне на апаратите може да се направи постоянна коронка или мост. Ако предстои лечение с алайнери, няма причина да се отложи поставянето на постоянна корона в устата.

Трябва ли задължително да се извадят всички мъдреци преди подреждане на зъбите?

Мъдреците са последните зъби в устата, които поникват след 18-годишна възраст. Много често за тях не достига място и могат да се покажат в устата само частично или да не поникнат изобщо. При някои хора не се развиват мъдреци. За да може да се направи оценка на мъдреците, е необходима панорамна рентгенова снимка. На нея се вижда дали имате такива зъби и дали е вероятно те да поникнат в устата. Не е необходимо да ги изваждате преди прегледа при ортодонт. Възможно е вашият зъболекар да ви препоръча тази процедура по други причини – например зъбът е развален и не може да се лекува. Във връзка с подреждането на зъбите мъдреците често пречат, но може да не се налага да ги вадите. Тогава решението за изваждане е изцяло ваше и на вашия стоматолог.
За ортодонтски анализ почти винаги се налага да направите две големи рентгенови снимки – ортопантомография или панорамна снимка, и телерентгенография или странична профилна снимка на главата. Не е задължително да сте подготвени с тези снимки, като отивате на ортодонт за първи път, но ако сте ги направили предварително, по време на прегледа ще можете да получите по-подробна информация за състоянието си. Ако изберете да не правите рентгенови снимки преди първото посещение, ортодонтът ще назначи да ги направите за втората ви среща.

Какви брекети са подходящи за моя случай?

Както е описано по-рано в книгата, има метални и естетични брекети, които се поставят по предната повърхност на зъбите, а може да ползвате и  лингвални брекети. Металните брекети имат предимството, че изправят зъбите по-бързо и са по-удобни за работа на ортодонта, а естетичните брекети се предпочитат заради тяхната дискретност в устата. В някои случаи естетичните брекети не са подходящи като например при лечение на дълбока захапка и пациенти , които стискат или търкат зъбите си. Ортодонтът ще ви посъветва кои брекети са подходящи за вас.

Брекетите пречат ли на говора?

Брекетите, разположени отпред на зъбите, не пречат по никакъв начин на говора или пеенето, но това не важи за лингвалните брекети, при които има период на свикване с изговарянето. Понякога лечението с брекети се комбинира с различни апарати или дъги, разположени по вътрешната страна на зъбите и небцето, и в тези случаи може да има временно затруднение на говора.

Защо да предпочетем лечение с алайнери?

Алайнерите са невидим ортодонтски апарат, който плътно повтаря формата на зъбите на пациента. Основното предимство е естетичният външен вид. Те са по-комфортни от фиксираните апарати, защото се махат при хранене. Почистването на зъбите не се затруднява с алайнерите. Времето, прекарано в ортодонтския кабинет за проследяване и корекция, е по-кратко. Алайнерите нямат метални елементи, които да разраняват лигавицата на устата. Недостатък е по- дългото време на лечение в сравнение с брекетите и възможни ограничения на приложението на тези апарати.

Може ли да се спортува по време на ортодонтско лечение?

Можете да практикувате всички видове спорт. Когато лечебният апарат е снемаем, той се маха по време на спорт или в час по физическо възпитание при децата. Изключение правят алайнерите, които не пречат и могат да не се махат при спорт. Ако апаратът е фиксиран, като например брекети, те не пречат, но при удар по лицето е възможно нараняване на устните или разлепване на брекет. Пациентите, практикуващи подобни спортове, могат да носят предпазна шина, която без проблем се оформя по повърхността на зъбите с брекети, след нагряване.

Често пътувам, това проблем ли е?

Не е проблем пътуването, но трябва да се има предвид, че ако ортодонтът ви е далеч и имате проблем като отлепен брекет или някакъв дискомфорт в устата от апарата, може да се наложи да посетите друг кабинет за корекция. Ако пътуването ви е продължително и планирате да отсъствате повече от месец, това обикновено се отразява на продължителността на лечението, като го забавя.

Проблем ли са брекетите при преминаване на летищна проверка?

Брекетите и другите ортодонтски апарати, които имат метал, не активират детектори на летището.

Мога ли да си направя ядрено-магнитен резонанс, ако съм с брекети?

Металните брекети имат много малък размер и не предизвикват проблем по време на подобно изследване. Въпреки това лекарите държат всичко метално да бъде премахнато за изследването и обикновено се налага да ги разлепим и след това да ги залепим отново.

Предстои ми бременност или съм бременна, лечението влияе ли на бременността?

Възможно е да подреждате зъбите си по време на бременност, но това трябва да стане по-бавно, тъй като при хормонални промени в организма се променя и метаболизмът на костта, което се отразява на движението на зъбите. Увеличен е и рискът от резорбция на корените на зъбите в този период. Ако планирате бременност, е добре да отложите старта на ортодонтското лечение. Ако бременността настъпи по време на лечение, не пропускайте да информирате своя ортодонт. Това ще наложи забавяне на движението на зъбите ви.

Колко време продължава лечението?

Продължителността на лечението може да варира при различните случаи. Обикновено продължава една-две години. Наличието или отсъствие на растеж в челюстите, сложността на проблема и начинът на корекция са основните фактори, които определят времето. По-сложните случаи отнемат по-дълго време. Простите случаи са тези, при които не се налага корекция на челюстите. Те отнемат значително по-кратко време да се разрешат. Лечението може да се удължи от липса на кооперация на пациента. Честото пропускане на записаните часове, неспазване на указания например за носене на шина или ластици с брекети, разлепянето на брекети също удължават значително лечението.

Хранене и почистване на зъбите по време на лечение с брекети

След поставянето на брекети в устата посещението в кабинета продължава с инструкции за хранене и почистване на зъбите и апарата. Изправянето на вашите зъби е работа на ортодонта, но вашата задача е да поддържате чистотата на зъбите, така че в края на ортодонтското лечение да получите красива и здрава усмивка. Правилното поддържане на зъбите с брекети отнема няколко допълнителни минути.
Миене на зъби и ползване на конец
Плаката трябва да се почиства от зъбите ви поне два пъти на ден. Когато имате фиксирани брекети, това почистване става още по-важно. Всички елементи и телчета в устата са места, където храната се задържа по-лесно и се превръща в плака. Какво представлява плаката? Плаката е микс от храна, бактерии и слюнка, която залепва здраво по зъбите. Бактериите в слюнката разграждат храната до киселини, които атакуват зъбния емайл. Ако киселината остане достатъчно дълго време в контакт с емайла, тя започва да го разгражда и може да причини бели петна, или кариеси по зъбите. Освен това плаката предизвиква лош дъх и подуване и кървене на венците.
Декалцификации, или бели петна по зъбите, са перманентни белези по повърхността на зъба около брекетите. Те не се развиват под брекета, а единствено до него. Получават се от продължително действие на плака, натрупана около брекета. След свалянето на брекетите, тези петна могат да се лекуват с различни гелове и пасти, ако са по-малки и гладки, ако са по-големи, може да се наложи да бъдат премахнати и заместени с обтурации и изграждания на зъбите.
Ако е възможно, трябва да миете зъбите си с четка и паста след всяко хранене или поне да жабурите с вода. Тя ще изплакне част от храната и ще се образува по-малко плака. В аптеки и магазини можете да намерите сгъваеми четки за зъби, които лесно се пренасят в чантата.
Миенето поне два пъти на ден е много важно, но освен това трябва и да чистите пространствата между зъбите с конец поне веднъж на ден. Най-доброто време да направите това е преди лягане.
Добре е да посещавате вашия зъболекар през 6 месеца за рутинен преглед. Така ще се следи хигиената ви по-стриктно и при нужда зъбите ще се почистват и полират професионално.
Почистването на зъбите с брекети не е много по-различно от обикновеното. С нормална ръчна четка за зъби със средна твърдост трябва да почиствате частта на зъбите, разположена над и под брекетите. Когато чистите откъм на венеца, е необходимо да ползвате кръгови движение на ръката и четката. Пространствата между брекетите и под дъгата се почистват с помощта на интердентална или междузъбна четка. Този вид четки имат различни размери, така че е необходимо ортодонтът ви да препоръча подходящата за вас. Обикновено се ползват такива с размер 3-4 мм за горни зъби и 2-3 мм за долни зъби.

Може ли да ползвам електрическа четка за зъби?

Да, може да използвате и електрическа четка и може да се снабдите с допълнителна глава, подходяща за тесните пространства между брекетите. Ако използвате такава четка, тя сама извършва нужните за почистване движения, но вие отново трябва да я насочвате и да ползвате леки кръговидни движения.

Всички повърхности на зъбите, които нямат брекети, се почистват без разлика от обикновеното. Четката за зъби се изхабява по-бързо, когато мие зъби с брекети, затова смяната трябва да е задължително на всеки  3 месеца.

Вашият ортодонт може да ви препоръча паста за зъби с повече флуор за допълнителна защита от кариес. Жабуренето с вода за уста след почистване също има полза и е препоръчително. Търкайте с четката внимателно и продължително, а не по-силно. Ако брекетите изглеждат блестящи и виждате хубаво всичките им ръбове, значи сте се справили добре с почистването.

Използването на конец за зъби е предизвикателство. Ще ви отнеме повече време от преди. За да влезе конеца между два зъба и да стигне чак до венеца, трябва да го промушим под дъгата. Тъй като това е трудно , на пазара има специални конци за брекети, които са нарязани на достатъчно дълги парчета и имат твърдо крайче за лесно промушване. След като конецът премине под дъгата, навийте го както обикновено на двата показалеца и с помощта на палците и с трионообразни движения, го вкарайте внимателно между зъбите и леко под венеца. След като изчистите едно пространство, трябва да извадите изцяло конеца от дъгата и да го вкарате между следващите два зъба.

Ще откриете много видове четки и конци за брекети. Някои от тях могат да са ви полезни. Ако не сте сигурни, питайте ортодонта си.  

Друго средство за допълнителна хигиена е оралният душ. Той помага като намалява количеството на плаката и прави почистването й по-лесно, но не може да замести използването на конец за зъби.

Брекетите сами по себе си няма да увредят вашите зъби, но лошата орална хигиена и плаката, която се натрупва около тях, са причина за щети по зъбите. Стига да почиствате добре, не сте застрашени от развитието на нови кариеси. Миенето, чистенето с конец и редовните посещения при зъболекар ще превентират развалянето на зъбите. Непочистените зъби могат да се развалят без значение дали са с брекети, или без.

Гингивитът представлява възпаление на венците, свързано с подуване, зачервяване и кървене при леко докосване. Може да  засяга само малка част, а може и да обхваща целия венец. Получава се, когато плака попадне под венеца или в близост с него и се задържи няколко дни, затова идеалното почистване на зъбите е задължително и се прави най-добре с кръгови движения на четката. Венецът може да се възпали и заради плака, задържана в контакта между два зъба, където трябва да се почиства с конец. Ако имате кървене, не избягвайте да търкате зъбите в тази област. Това само ще влоши нещата. Решението е хубаво почистване. Ако сте изчистили идеално покрай венеца и въпреки това той не се успокоява в следващите няколко дни, трябва да потърсите зъболекар, който да почисти под венеца и да ви посъветва какви хигиенни продукти като вода за уста и паста да си купите.

Периодонтитът е заболяване на венците и костта около зъбите. Свързано е с отдръпване на венеца и оголване на корените на зъба. Може да се развие и след продължителен гингивит. Хората, които имат такъв проблем, трябва да се лекуват и наблюдават от специалист пародонтолог. Заболяването трябва да е спряно, преди да стартира ортодонтско лечение или ако се развие по време на ортодонтската корекция, трябва да се спре движението на зъбите и да се изчака лечението на костта.