Инструкции при лечение с брекети

Инструкции за Carrier Motion

 

Какво трябва да сме направили преди ортодонтско лечение?

Когато решите да стартирате ортодонтско лечение, добре е консултацията с ортодонт да се предшества от посещение при вашия зъболекар. Прави се подробен преглед на зъбите ви и се съставя план на действие. Ако при прегледа се установят кариеси или дефектни обтурации, те задължително трябва да се коригират.
Зъбите се почистват от зъбен камък и се полират, за да се премахнат натрупани петна и плака.
Ако имате проблеми с венците, те трябва да бъдат под контрол при старта на ортодонтско лечение. Най-често почистването на зъбите води до спиране на кървенето на венците. Зъболекарят ви може да назначи и специална терапия за овладяване на проблема.

Боли ли?

Няма болка при поставянето на брекети. Възможно е да се получи умора от по-дългото стоене с отворена уста. При поставянето на дъгата се усеща леко стягане, най- вече в по-кривите зъби. Това чувство намалява или изчезва за няколко минути. След около час стягането започва да се превръща в дискомфорт и болка. Усещането се засилва в следващите 8 часа и може да се превърне в лека до умерена болка при натиск на зъбите  (при хранене). Продължава да се усеща в следващите 3-4 дни. По-чувствителните пациенти може да имат дискомфорт до около седмица. Няма как предварително да знаете какво да очаквате – лек дискомфорт или умерена болка. Това е строго индивидуално чувство и зависи от прага на болката. По ваша преценка може да вземете обезболяващи медикаменти. Всякакъв вид ще ви свършат работа, но най- подходящ е парацетамол, защото не противодейства на движението на зъбите. След като премине този период, не се усеща болка в зъбите. 

Могат ли да се движат зъби, които са умъртвени?

Умъртвените зъби, са такива, при които се е наложило премахване и почистване на нервите. Обикновено тези зъби са с по-тъмен цвят и по-голяма пломба. Добре е вашият зъболекар да назначи рентгенови снимки на умъртвените зъби в устата, ако има такива, тъй като понякога се откриват възпаления, които могат да протичат и безсимптомно. При установяване на такъв проблем е необходимо първо да се направи канално релечение.

Пожълтяват ли естетичните брекети с времето?

Керамичните и сапфирени брекети не си променят цвета в устата. Ако забелязвате пожълтяване на зъбите си или брекета, то най-вероятно се дължи на оцветяване на ластичната лигатура. Когато търсим максимално невидим ортодонтски апарат, обикновено избираме прозрачни ластици за задържане на дъгата в брекета. Прозрачният силиконов ластик се преоцветява от цветни храни и напитки – кафе, цигари, фреш, вино, червени плодове. В рамките на един месец след поставянето на ластиците те могат да придобият интензивен сив или жълт цвят. След като бъдат подменени с нови от вашия ортодонт, брекетите изглеждат отново чисти и бели.

Може ли да се постави брекет върху зъб с корона?

Брекети се залепват върху всички повърхности, включително и върху корони. Все пак трябва да се знае, че връзката на брекета със зъба е по-силна в сравнение с тази с короната. Ако ви предстои поставяне на корона( „обличане на зъб“) или мост, най-добре е да отложите манипулацията до консултацията с ортодонт. По-често ортодонтите искат да се постави временна корона, докато трае ортодонтското лечение с брекети, и след сваляне на апаратите може да се направи постоянна коронка или мост. Ако предстои лечение с алайнери, няма причина да се отложи поставянето на постоянна корона в устата.

Трябва ли задължително да се извадят всички мъдреци преди подреждане на зъбите?

Мъдреците са последните зъби в устата, които поникват след 18-годишна възраст. Много често за тях не достига място и могат да се покажат в устата само частично или да не поникнат изобщо. При някои хора не се развиват мъдреци. За да може да се направи оценка на мъдреците, е необходима панорамна рентгенова снимка. На нея се вижда дали имате такива зъби и дали е вероятно те да поникнат в устата. Не е необходимо да ги изваждате преди прегледа при ортодонт. Възможно е вашият зъболекар да ви препоръча тази процедура по други причини – например зъбът е развален и не може да се лекува. Във връзка с подреждането на зъбите мъдреците често пречат, но може да не се налага да ги вадите. Тогава решението за изваждане е изцяло ваше и на вашия стоматолог.
За ортодонтски анализ почти винаги се налага да направите две големи рентгенови снимки – ортопантомография или панорамна снимка, и телерентгенография или странична профилна снимка на главата. Не е задължително да сте подготвени с тези снимки, като отивате на ортодонт за първи път, но ако сте ги направили предварително, по време на прегледа ще можете да получите по-подробна информация за състоянието си. Ако изберете да не правите рентгенови снимки преди първото посещение, ортодонтът ще назначи да ги направите за втората ви среща.

Брекетите пречат ли на говора?

Брекетите, разположени отпред на зъбите, не пречат по никакъв начин на говора или пеенето, но това не важи за лингвалните брекети, при които има период на свикване с изговарянето. Понякога лечението с брекети се комбинира с различни апарати или дъги, разположени по вътрешната страна на зъбите и небцето, и в тези случаи може да има временно затруднение на говора.

Защо да предпочетем лечение с алайнери?

Алайнерите са невидим ортодонтски апарат, който плътно повтаря формата на зъбите на пациента. Основното предимство е естетичният външен вид. Те са по-комфортни от фиксираните апарати, защото се махат при хранене. Почистването на зъбите не се затруднява с алайнерите. Времето, прекарано в ортодонтския кабинет за проследяване и корекция, е по-кратко. Алайнерите нямат метални елементи, които да разраняват лигавицата на устата. Недостатък е по- дългото време на лечение в сравнение с брекетите и възможни ограничения на приложението на тези апарати.

Може ли да се спортува по време на ортодонтско лечение?

Можете да практикувате всички видове спорт. Когато лечебният апарат е снемаем, той се маха по време на спорт или в час по физическо възпитание при децата. Изключение правят алайнерите, които не пречат и могат да не се махат при спорт. Ако апаратът е фиксиран, като например брекети, те не пречат, но при удар по лицето е възможно нараняване на устните или разлепване на брекет. Пациентите, практикуващи подобни спортове, могат да носят предпазна шина, която без проблем се оформя по повърхността на зъбите с брекети, след нагряване.

Често пътувам, това проблем ли е?

Не е проблем пътуването, но трябва да се има предвид, че ако ортодонтът ви е далеч и имате проблем като отлепен брекет или някакъв дискомфорт в устата от апарата, може да се наложи да посетите друг кабинет за корекция. Ако пътуването ви е продължително и планирате да отсъствате повече от месец, това обикновено се отразява на продължителността на лечението, като го забавя.

Проблем ли са брекетите при преминаване на летищна проверка?

Брекетите и другите ортодонтски апарати, които имат метал, не активират детектори на летището.

Мога ли да си направя ядрено-магнитен резонанс, ако съм с брекети?

Металните брекети имат много малък размер и не предизвикват проблем по време на подобно изследване. Въпреки това лекарите държат всичко метално да бъде премахнато за изследването и обикновено се налага да ги разлепим и след това да ги залепим отново.

Предстои ми бременност или съм бременна, лечението влияе ли на бременността?

Възможно е да подреждате зъбите си по време на бременност, но това трябва да стане по-бавно, тъй като при хормонални промени в организма се променя и метаболизмът на костта, което се отразява на движението на зъбите. Увеличен е и рискът от резорбция на корените на зъбите в този период. Ако планирате бременност, е добре да отложите старта на ортодонтското лечение. Ако бременността настъпи по време на лечение, не пропускайте да информирате своя ортодонт. Това ще наложи забавяне на движението на зъбите ви.

Колко време продължава лечението?

Продължителността на лечението може да варира при различните случаи. Обикновено продължава една-две години. Наличието или отсъствие на растеж в челюстите, сложността на проблема и начинът на корекция са основните фактори, които определят времето. По-сложните случаи отнемат по-дълго време. Простите случаи са тези, при които не се налага корекция на челюстите. Те отнемат значително по-кратко време да се разрешат. Лечението може да се удължи от липса на кооперация на пациента. Честото пропускане на записаните часове, неспазване на указания например за носене на шина или ластици с брекети, разлепянето на брекети също удължават значително лечението.

Хранене и почистване на зъбите по време на лечение с брекети

След поставянето на брекети в устата посещението в кабинета продължава с инструкции за хранене и почистване на зъбите и апарата. Изправянето на вашите зъби е работа на ортодонта, но вашата задача е да поддържате чистотата на зъбите, така че в края на ортодонтското лечение да получите красива и здрава усмивка. Правилното поддържане на зъбите с брекети отнема няколко допълнителни минути.
Миене на зъби и ползване на конец
Плаката трябва да се почиства от зъбите ви поне два пъти на ден. Когато имате фиксирани брекети, това почистване става още по-важно. Всички елементи и телчета в устата са места, където храната се задържа по-лесно и се превръща в плака. Какво представлява плаката? Плаката е микс от храна, бактерии и слюнка, която залепва здраво по зъбите. Бактериите в слюнката разграждат храната до киселини, които атакуват зъбния емайл. Ако киселината остане достатъчно дълго време в контакт с емайла, тя започва да го разгражда и може да причини бели петна, или кариеси по зъбите. Освен това плаката предизвиква лош дъх и подуване и кървене на венците.
Декалцификации, или бели петна по зъбите, са перманентни белези по повърхността на зъба около брекетите. Те не се развиват под брекета, а единствено до него. Получават се от продължително действие на плака, натрупана около брекета. След свалянето на брекетите, тези петна могат да се лекуват с различни гелове и пасти, ако са по-малки и гладки, ако са по-големи, може да се наложи да бъдат премахнати и заместени с обтурации и изграждания на зъбите.
Ако е възможно, трябва да миете зъбите си с четка и паста след всяко хранене или поне да жабурите с вода. Тя ще изплакне част от храната и ще се образува по-малко плака. В аптеки и магазини можете да намерите сгъваеми четки за зъби, които лесно се пренасят в чантата.
Миенето поне два пъти на ден е много важно, но освен това трябва и да чистите пространствата между зъбите с конец поне веднъж на ден. Най-доброто време да направите това е преди лягане.
Добре е да посещавате вашия зъболекар през 6 месеца за рутинен преглед. Така ще се следи хигиената ви по-стриктно и при нужда зъбите ще се почистват и полират професионално.
Почистването на зъбите с брекети не е много по-различно от обикновеното. С нормална ръчна четка за зъби със средна твърдост трябва да почиствате частта на зъбите, разположена над и под брекетите. Когато чистите откъм на венеца, е необходимо да ползвате кръгови движение на ръката и четката. Пространствата между брекетите и под дъгата се почистват с помощта на интердентална или междузъбна четка. Този вид четки имат различни размери, така че е необходимо ортодонтът ви да препоръча подходящата за вас. Обикновено се ползват такива с размер 3-4 мм за горни зъби и 2-3 мм за долни зъби.