Чувствителни зъби

By: | Tags: , , , , , | Comments: 1 | юли 17th, 2020

Чувствителност на зъбите може да означава от слабо, краткотрайно  усещане до непоносим дискомфорт, продължаващ няколко часа. Може също така да е ранен признак на по-тежки дентални проблеми.

Много хора се оплакват от чувствителни зъби. Този проблем може да възникне на всяка възраст. По – често се среща при хора между 20 и 40 години, въпреки че може да засегне и хора в ранна тийнейджърска възраст или възрастни над 70 години.

Причини за проблема

Видимата част на зъба е покрита от слой емайл, който предпазва по-меката дентинова част. Ако дентина остане непокрит, възниква чувствителност. Това най-често се случва в областта, където емайла е в близост с венеца. Там слоя емайл е по-тънък и може да се фрактурира. Най- честите причини за чувствителност са:

 • Силно четкане (механична абразия) особено с хоризонтални движения, водещо  до износване на емайла най-вече в близост до венеца. Ако абразията достигне дентина, често води и до чувствителност.
 • Дентална ерозия. Това е загубата на зъбни тъкани под действието на киселинни храни и напитки. Износването се засилва ако се комбинира със силно четкане.
 • С годините венците могат да се отдръпват от емайла на зъба, оставяйки непокрити части от зъбния корен. Корените не притежават защитен емайлов слой и могат да станат чувствителни.
 • Някои заболявания на венците са свързани с нарушаване на връзката между венеца и корена и формиране на венечни джобове. В тях се задържа плака, която не може да се почисти и резултатът е влошаване на проблема.
 • Скърцане със зъби може да е вреден навик, които води до по-бързото износване на емайла и разкриване на дентин.
 • Пукнатини и дефектни обтурации. Пукнатините на зъбите могат да засягат само емайла и през тях химичните и топлинни фактори да достигат дентина. При не добре изработени или отчупени обтурации, се получават области на открит дентин.
 • Избелването на зъбите е причина за преходна чувствителност. Преди провеждането на манипулацията, трябва да бъдат обсъдени тези рискове с денталния лекар.
 • Емоционални състояния и стрес, пренапрежение също могат да доведат до временна чувствителност в зъбите.

 

Чувствителността се провокира при приемането на студени харани и напитки, такива съдържащи киселини, цитрусови плодове, понякога и при вдишване на студен въздух през устата. Изразява се с болка –  мигновенна или продължителна, периодична с различно дълги интервали.

На пазара се предлагат  пасти за зъби за повишена чувствителност, които обещават облекчение след  няколко дни до четири седмици. Ако сте опитали това лечение и няма ефект, трябва да се свържете с денталния си лекар. При прегледа лекаря ще прецени каква е причината за появата на чувствителност. Ако има дефектни обтурации, те трябва да се сменят. Откритите дентинови повърхности могат да се третират със специален десензитайзер. Прилагат се флуорни препарати под формата на гел, разтвор или лак. Трябва да се направят няколко апликации през седмица за да се получи защитен ефект.

За да избегнете появата на чувствителност трябва да :

 • Миете зъбите си по два пъти на ден – сутрин и вечер с паста за зъби, съдържаща флуор.
 • Ако стискате или скърцате със зъби, консултирайте се с вашия дентален лекар за необходимостта от носене на  преднадзначена за целта шина.
 • Ако обмисляте избелване, обсъдете риска от поява на чувствителност с вашия лекар.

Коментари

коментара

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1xbet зеркало на сегодня прямо

Букмекерская контора 1xBet является очень популярных на рынке. 1xbet зеркало на сегодня прямо Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, множество открытых линий, высочайшие коэффициенты. Кроме того, БК имеет обширный функционал и немногие дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя промокоды, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать последний промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.