Кариес на ранното детство

By: | Tags: , , | Comments: 0 | юли 28th, 2015

Млечните зъби изпълняват важна роля в живота на децата. Те са необходими за правилно и пълноценно хранене, говор, усмивка. Временните зъби запазват мястото в челюстите за съответните постоянни зъби и насочват тяхното поникване. При преждевременна загуба на временен зъб, задностоящият зъб се придвижва напред и намалява или затваря полученото разстояние. Когато стане време за пробива на постоянния зъб, поради липсата на място, той може да остане задържан в костта или да поникне извън зъбната редица. Последното създава редица трудности с почистването, дъвченето и естетиката на усмивката. Превенцията е добра орална хигиена още от раждането на детето.

Още от появата в устата на млечните зъби, което се случва обикновено около 6-ти месец след раждането, те  са подложени на висок риск от развитие на кариес. Ранният кариес най–често засяга горните предни зъби, а ако не се вземат мерки, се засягат и други зъби. В някои много тежки случаи, кариесите напредват до степен, в която зъбите не подлежат на лечение и трябва да се извадят. Най–добрият начин за справяне със заболяването е превенцията.

Зъбният кариес се причинява от бактерия, която се предава най – често от майката или друг член на семейството към новороденото чрез слюнката – например ползване на общи прибори за хранене с детето, целуване и други.

Освен бактериалният причинител, важен фактор за развитие на кариес на ранното детство е честата употреба на подсладени храни и напитки – плодов сок, кърма, сухо мляко, подсладена вода, биберон с мед. Особено опасно е нощното хранене с подсладени храни и напитки и заспиване на детето веднага след това. През нощта количеството на слюнката намалява и тя не успява да почисти и неутрализира киселините, които атакуват не добре минерализираните и податливи на кариес млечни зъби. При всяко приемане на рискови храни и напитки, зъбите са подложени на деминерализация за 20 до 40 минути. Деца, които не приемат оптимално количество флуориди, имат увеличен риск за развитие на кариес.

Превенцията включва следните стъпки:

  • Намаляване на риска за заразяване на новороденото с кариес–причиняваща бактерия. Има два начина за постигане – чрез подобряване на оралното здраве на майката и членовете на семейството и намаляване на бактериалното число; избягване на обмяна на слюнка – да не се използват общи прибори.
  • След всяко хранене устата на детето трябва да се обтрива с разредена кислородна вода, за да се премахнат задържаните хранителни остатъци и да се нормализира pH. С пробива на първите зъби се използва подходяща четка за почистването им с вода.
  • Когато детето може да изплюва (най-рано на две годишна възраст) започва използване на детска паста за зъби без флуорид в малко количество.
  • Миенето на детските зъби е задължение на родителя поне до 6 годишна възраст.
  • Трябва да се избягва даването на подсладени храни и напитки. Нощно време давайте само вода.
  • Бибероните не трябва да се подслаждат или замърсяват със слюнка преди да се дадат на детето.
  • След първата година трябва да се премине към пиене на течности от чаша – така се стимулира правилно гълтане.
  • В храната на детето трябва да присъстват повече плодове, зеленчуци и зърнени храни. Десертите не трябва да се приемат в междинни хранения, а по време на основното хранене.
  • Уверете се, че детето получава необходимата доза флуорид според възрастта. Консултирайте се с вашия дентален лекар.

 

Първото посещение на детето при денталния лекар трябва да е в рамките на шест месеца след  поникването на първото зъбче.

Коментари

коментара