Козметична стоматология

By: | Tags: , , , | Comments: 0 | август 6th, 2015

Усмивката би могла да бъде най-привлекателната част от лицето. С прогресивното развите на стоматологията вече не е нужно пациентите да се примиряват с несъвършенства като ротирани, отчупени, преоцветени или зъби с променена форма. Има решения, които помагат на пациента да се усмихва със самочувствие.

Понякога дори малки корекции в усмивката може да имат за резултат голяма промяна във възприемането от страна на пациента и околните. Ще разгледаме някои от възможните манипулации за козметична промяна на усмивката.

Избелване.

Избелването на зъбите е професионална стоматологична процедура, която може да се осъществи в стоматологичния кабинет или в домашни условия, следвайки инструкциите на денталния лекар. Избелването в кабинета включва няколко последователни апликации на избелващ агент и активирането му с помощта на специална лампа. Процентната концентрация на активната съставка в гела е значително по-висока от тази в продуктите, преднадзначени за домашно избелване. Това често е причина за поява на краткотрайна, остра чувствителност в зъбите по време на манипулацията. Стабилизацията на цвета продължава 2 до 4 седмици и след това може да се отчете най-точно настъпилата промяна с помощта на зъбна разцветка.

Домашното избелване започва с посещение в кабинета за определяне на изходен цвят, вземане на отпечатък от зъбите и изработка на индивидуални зъбни шини. Съществуват избелващи системи, за които изработка на шини не е необходима. Пациентът получава инструкции от лекаря за употреба на избелващия гел, честотата на поставяне и продължителността на действие. При този метод на избелване, постигането на търсения резултат отнема повече време – от 1 до 4 седмици. Предимствата са възможността за по-голям контрол на цвета и по-ниската концентрация на активната съставка в препарата.

Директни композитни възстановявания (фасети)

Голямото разнообразие от композити (фотополимери) на пазара позволява перфектно пресъздаване на цвета, формата, прозрачността и блясъка на естествените зъби. Чрез директни композитни възстановявания могат да се коригират отчупени зъбни повърхности, малки ротации, промяна на цвета на зъби, неподходящи за избелване, прикриване на петна, пукнатиини и дефекти по зъбната повърхност. Възможна е цялостна промяна на формата на зъбите, удължаване на скъсени поради изтриване зъби. Композитният материал се залепя директно върху зъбната повърхност или след предварителна минимална подготовка-заглаждане, отнемане на емайл. Връзката между материала и зъбната повърхност е достатъчно здрава, а естетичният резултат-висок. След определен период, в зависимост от хранителните и други навици, композитът търпи известна промяна в цвета, която може лесно да се коригира с допълнително полиране в денталния кабинет.

Индирекни възстановявания

Този метод може да се прилага в същите случаи посочени при директните възстановявания. Фасетите могат да се изработят от композит или керамика. Композитният материал се моделира в зъботехническата лаборатория след предварително взет отпечатък от зъбите. Лабораторният етап оскъпява манипулацията. Предимствата са по-краткото време необходимо в кабинета и по-голямата точност на изработка, която се постига в лабораторията. Не във всички случаи е възможна и необходима лабораторна изработка на композитното възстановяване. Тази преценка се прави от денталния лекар.

Керамичните фасети постигат максимален естетичен резултат. Керамиката се изработва в зъботехническата лаборатория след което се глазира за максимална гладкост на повърхността. Тя не търпи преоцветявания за разлика от композита. Има голяма твърдост, което я прави крехка – възможно е отчупване най- често в близост до венечния ръб.  В такъв случай се изработва нова фасета. Това е недостатък на този материал в сравнение с композита, който може да се коригира директно в устата.

Селективно (избирателно) изпиляване

Прилага се изпиляване в определени зони  за лека корекция на формата или размера на зъбите. Отнемането е в границите на емайла и не предизвиква зъбна чувствителност.

Ортодонтско лечение

Ортодонтското лечение при възрастни най-често се провежда с брекети. По този начин се коригират ротирани или зъби в неправилна позиция, проблеми на ниво зъбна дъга или захапка. Брекетите могат да бъдат метални, композитни, керамични, сапфирени. С изключение на металните, брекетите имат естетичен цвят. Залепват се по предната или задна повърхност на зъбите ( зависи от избраната система за лечение) и се свалят в края на лечението от лекуващия ортодонт. Лечението трае най-малко година. За да се задържи постигнатият резултат, се прилагат допълнителни апарати или начини за фиксиране на зъбите в новата позиция след свалянето на брекетите. Тези апарати не се носят постоянно, а според указанието на ортодонта известно време след лечението.

Когато зъбите са в неправилна позиция, те се изтриват неправилно и неравномерно. След подреждането с брекети, често се налага коригиране на режещите ръбове на предните зъби за максимален естетичен резултат. Това може да стане с директни или индиректни методи.

Коментари

коментара