Фасети

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | октомври 13th, 2015

Фасетата е тънък слой от порцелан, изработен да пасва идеално на предната повърхност на зъба. Понякога фасетата се изработва от композит вместо от порцелан.

Фасетите могат да подобрят цвета, формата или позицията при ротирани зъби. Точно определен цвят порцелан може да бъде използван за покритие на видимата повърхност на единичен  преоцветен зъб или на всички фронтални зъби. Чрез фасета може да се възстанови отчупен зъб. Порцеланът покрива цялата видима част на зъба в тънък слой, а в областта на отчупването, дебелината е по-голяма. Този лечебен подход  може да се използва и за затваряне на малки разстояния между зъбите, когато не се предпочитат ортодонтски методи (брекети), а също и лека промяна в позицията на зъбите.

Предимствата на фасетите са отличните естетични резултати, имитация на цвета и формата на зъбите. Поради това че се изработват от много тънък порцелан, малка част от зъба се отнема, а някои видове фасети не изискват подготовка на зъбите. Връзката им към емайловата повърхност е достатъчно здрава.

Как се подготвят зъбите за поставяне на фасети?

Малка част от външната( емайлова) повърхност на зъба може да бъде премахната, за да се осигури необходимата дебелина за порцелана. За изпиляването може да се постави местна упойка, за да се избегне дискомфорта, но в повечето случаи това не е необходимо. След препарацията на зъба, се взема отпечатък, който се ползва от зъботехника за изработката на фасетата. Избира се цвят с помощта на разцветка като се съобразява цвета на околните зъби.

Колко време отнема?

За направата на фасета са нужни поне две посещения. Първото е за подготовка на зъба и избор на цвят, а второто – поставяне. Преди фиксирането, стоматолога ще ви покаже как изглежда фасетата в устата и вие може да удобрите или да поискате корекция. Фиксирането става с помощта на специален адхезив, който осигурява здрава връзка.

Ще имам ли нужда от временна фасета преди окончателната?

Препарацията на зъба е минимална и по-вероятно няма да се наложи временна конструкция. Вида на зъба почти няма да се различава след изпиляването, но може да се усеща по-малко гладък.

Какво се случва след поставянето на фасетата?

След окончателно фиксиране, могат да се правят само малки корекции на фасетата. Изчаква се известно време за адаптация към новата форма преди да се правят промени. Вашият зъболекар вероятно ще ви повика на контролен преглед и полиране 2 седмици след поставянето.

 

Колко струва лечението?

Цената може да варира при различните специалисти и зависи от зъботехническата работа. Преди започване на лечение трябва да обсъдите със стоматолога финансовата страна.

Колко дълготрайно е лечението с фасети?

Фасетата може да изпълнява функцията си много години, но малки части от нея биха могли да се отчупят. Възможни са известни корекции или подмяна на фасетата.

Какви са алтернативите?

Естетични композитни материали могат да се използват за малки корекции на фронтални зъби. Не е много подходящо при отчупени зъбни ъгли, защото често границата между изграждането и зъба остава видима.

Друга алтеранатива са короните – при зъби след кореново лечение, силно разрушени, които имат нужда от корона поради опасност от счупване.

 

Коментари

коментара