Бременност и дентално лечение

By: | Tags: | Comments: 0 | септември 10th, 2015

Бремеността е период, в който трябва да се грижите добре не само за себе си, но и за вашето бебе. Оралното ви здраве е важна част от общото здраве и поддържането на добри орални навици ще допринесе за избягването на проблеми по време на бремеността, които могат да повлияят на нероденето ви дете.

Често задавани въпроси

 • Има ли връзка между храненето по време на бременността и оралното ми здраве?
  • Поддържането на балансирана диета е важно, за да осигури точните количества хранителни вещества за вас и вашето дете. Храната, която приемате през деветте месеца на развитие оказва влияние върху развитието на детето – включително и зъбите. Зъбите на вашето дете започват да се развиват между третия и шестия месец на бременността, затова е важно да се приемат достатъчно количество хранителни вещества – особено калции, протеини, фосфор и витамини от групите А, С и D.
 • Губи ли майката калции от нейните зъби по време на бременност?
  • Твърдението, че калций се извлича от зъбите на майката по време на бременността е мит. Нужното количесто калций бебето набавя от храната, а не от зъбите ви. Ако набавянето на калций от храната е неадекватно, необходимото количество се извлича от депа в костите. Достатъчното приемане на млечни продукти (основният източник на калций) или добавките, които вашият акушер е предписал, са достатъчни за набавянето на необходимите количества по време на бременност.
 • Какво да правя ако съм гладна във времето между основните хранения?
  • По време на бременността много жени имат желанието да приемат голямо количество въглехидратна храна, което благоприятства развитието на кариес. Развитието на кариеса започва с натрупването на плака (лепкав слой от вредни бактерии, който постоянно се формира върху зъбите). Бактериите преработват захарта и нишестето, които се превръщат в киселини, атакуващи зъбния емайл. Колкото по – дълго захарта остане в устата, толкова по – дълго се атакува емайлът от киселините. След продължителни киселинни атаки се развива кариесът.
  • Изгответе си добре балансирана диета състояща се от петте основни групи храни: хляб и зърнени храни, плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти. Опитайте се да се борите с желанието да хапване нещо непрекъснато. А ако не можете, поне се старайте да приемате храна, която ще бъде питателна както за вас, така и за бебето ви. Препоръчваме да приемате сурови плодове и зеленчуци и млечни продукти. Най –добрият избор е да следвате диетата предписана от лекуващия ви лекар.
 • Какво да правя ако съм бременна и е необходимо да се направи рентгенова снимка?
  • Рентгеново изследване може да се изиска за дентално лечение или спешно състояние, което не може да изчака до раждането на бебето. Нелекуваните дентални инфекции могат да изложат плода на риск и денталното лечение може да е задължително, за да се запази здравето на майката и детето. Облъчването от денталните рентгени е изключително малко. Въпреки това е добре да се вземат някакви предпазни мерки за минимализиране на радиационното облъчване. Оловната престилка прави облъчването незначително и трябва да се използва при правенето на снимка. Оловната яка предпазва щитовидната жлеза от лъчението и трябва да се използва когато в възможно. Поставянето на тази яка е силно препоръчително в детеродна възраст, при бременност и при деца. Денталното рентгенографско изследване не е контраиндицирано по време на опити за зачеване или при кърмене.
 • Бременността оказва ли влияние върху венците ми?
  • По време на бременността количеството на хормоните е значително завишено. Гингивитът, особено често срещан между втория и осмия месец на бременността, прави венците зачервени, подути и чувствителни към кървене . Чувствителността е завишена реакция към плаката и е предизвикана от повишените нива на прогестерон. Вашият зъболекар може да препоръча по-често миене на зъбите през втория триместър или ранният трети триместър от бременността, за да предотвратите появата на по-сериозни проблеми.
 • Какво представлява епулис гравидарум?
  • Това е разрастване на венците, което се наблюдава през втория триместър. Тези локализирани разраствания най-често се срещат между зъбите и се вярва, че са свързани с голямото количество плака.Венците кървят изключително лесно. Ако увеличението не изчезне след раждането, се премахва хирургично.
 • Какво да направя, за да поддържам добро орално здраве по време на бременността?
  • За да предотвратите развитието на кариеси и пародонтални заболявания, мийте старателно два пъти дневно зъбите си. Особено внимание обърнете на почистването между зъбите с конец или интердентални четки всеки ден. Консултирайте се с вашия зъболекар как правилно да използвате конеца за зъби и интерденталните четки.

Коментари

коментара