Стоматология без болка

By: | Tags: , , | Comments: 0 | октомври 25th, 2015

Не всеки е изпитвал болка от зъбен произход, но хората с такъв опит остават с ясен спомен за неприятното усещане и известен страх от стоматологични манипулации. Това често води до намаляване на посещенията при зъболекара и задълбочаване на проблеми, които биха имали по-безболезнено решение ако се вземат своевременни мерки.

Кои са по-честите причини за зъбната болка?

 • Зъбен кариес – при това заболяване се нарушава целостта на зъбните структури под действие на бактериите в плаката и по-точно – на киселините произведени от тях. Под защитния емайлов слой, се намира зъбния дентин. Той представлява каналчеста структура, в която се намират нервни окончания. При кариес, тези нервни окончания стават достъпни за дразнители като храни и напитки. Болката, която се провокира е сигнал от страна на зъба, за нарушаване на неговата цялост.
 • Подобни усещания са характерни за всички заболявания, свързани с прекъсване на емайловата покривка – изтриване на емайла от силно четкане, отчупване на парчета или наличие на пукнатини в структурата му. Усещането е за краткотрайна до по-продължителна болка докато действа дразнителя.
 • Възпаление на зъбния нерв – той е разположен в кухина във вътрешността на зъба. Бактериите могат да достигнат до него при дълбоко разрушаване на дентина – дълбок кариес, фрактура на зъба със засягане на нерва, при възпаление на зъбозадържащия апарат. Болката може да е силна, остра, продължителна.
 • Нервни окончания има и в костта, която обкръжава зъбните корени. Достигането на възпалителен процес до нея също е съпроводено с болка – продължителна и тъпа.

 

Точната причина за болката може да бъде установена след посещение при зъболекаря. За да осигури спокойствието на пациента по време на работа, стоматолога може да приложи анестезия (упойка). Стоматологичната анестезия не винаги е наложителна, но по-често се предпочита. Поставя се във или в близост до мятото, което трябва да се обезболи – местна упойка. За да се намали неприятното усещане от убождането с игла, предварително мястото може да се напръска с контактен анестетик.

 

Кои пациенти са подходящи за  анестезия?

 

Упойка може да се сложи както на деца, така и на възрастни. Преди да ви постави анестезия, вашият стоматолог ще ви зададе редица важни въпроси, който ще го насочат към правилния за вашия случай анестетик.

 

 

Какво е важно да знае вашият зъболекар преди поставянето на упойка?

 

 • Имате ли алергии. Трябва да съобщите за алергия ако знаете за такава. Положителната реакция към други медикаменти или храни, може да означава, че имате алергия и към дентални упойки. В такъв случай се налага посещение при алерголог и отлагане на денталната манипулация ако е възможно.
 • Страдате ли от виско кръвно налягане и пиете ли лекарства за това. Това има отношение към избора на упойващ медикамент.
 • Пиете ли някакви лекарства постоянно и какви. Съобразяват се лекарствени взаимодействия.
 • Страдате ли от заболявания на черния дроб – много от упойките се обезвреждат от черния дроб.
 • Прекарвали ли сте сърдечен инфаркт през последните 6 месеца. В такъв срок стоматологичните манипулации са противопоказни освен при спешност.
 • При бременност – предпочита се предварителна консултация с гинеколог.
 • При деца – наличие на алергии и заболявания – например астма, диабет. Съобразява се възрастта и килограмите на детето за определяне на количеството упойка.

 

В почти всички случаи е възможно поставянето на анестезия за безпроблемно и спокойно решаване на денталните проблеми. Това осигурява намаляване на страха от  зъболекаря и пациентите са по-склонни да не отлагат дълго посещението.

 

Коментари

коментара